Oedeemtherapie

Met elke vorm van oedeem kunt u bij uw oedeemtherapeut terecht! Deze zal, indien nodig, eerst een diagnostisch onderzoek doen en u zonodig, via uw huisarts, doorverwijzen naar een specialist om de oorzaak van het oedeem te achterhalen.

Therapie voor Oedeem

Mensen met borstkanker worden vaak vanuit het ziekenhuis geadviseerd om op korte termijn na de operatie een afspraak te maken met de oedeemtherapeut. Er worden dan advies en uitleg gegeven over de situatie en indien nodig wordt oedeembehandeling gestart.

Visie / werkwijze.
Een oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Genezing van de aandoeningen (blijvende veranderingen in aan- en afvoer van vocht) is niet mogelijk, daarom zal de oedeemtherapeut met de behandelingen een balans proberen te vinden in de aan- en afvoer van (lymfe)vocht. Dit kan door middel van manuele lymfedrainage, oefentherapie, ademhalingsoefeningen en compressietherapie met zwachtels en eventueel met therapeutisch elastische kousen. Zeker bij lymfoedeem is begeleiding, advisering (onder andere over mogelijke schouderproblemen) en uitleg over ontstaan en de gevolgen op lange termijn belangrijk. Tevens worden er manieren aangeleerd om het lymfstelsel zelf te activeren.